Riboflavin
Riboflavin, vitamín B2, je jedním z vitamínů rozpustných ve vodě. Jelikož má významný vliv na metabolismus cukrů, tuků a aminokyselin, ovlivňuje celkovou energetickou přeměnu v organismu. Jako součást enzymů v dýchacím řetězci je nezbytný pro základní buněčný metabolismus.
Riboflavin ovlivňuje zdravý vzhled pokožky, vlasů a nehtů, zlepšuje zrak a mírní únavu očí a také pomáhá při hojení kůže (zvláště po úrazech a chirurgických zákrocích a popáleninách) a při léčbě oparů.
Nedostatek riboflavinu nevede ke větším potížím. Projevuje se zánětem ústních koutků, poruchami ústní sliznice, zánětem rtů nebo spojivek a světloplachostí.
Vitamin B2 je rozpustný ve vodě, v těle se neukládá, a proto je nutno jej stále doplňovat. Dobrým zdrojem vitamínu B2 jsou kvasnice, játra a ledviny. Dále je obsažen například v mléce, ve vejcích, ve vepřovém a hovězím masu, v rybách, tvarohu a kakau.
Vitamin B2 je vylučován močí a proto předávkování není možné.
Vitamín B
- Vitamín B1 (také thiamin nebo aneurin)
- Vitamín B2 (riboflavin)
- Vitamín B3 (niacin)
- Vitamín B5 (kyselina pantothenová)
- Vitamín B6 (pyridoxin)
- Vitamín B9 (kyselina listová)
- Vitamín B12 (kobalamin)