print Vytisknout stránku

Riboflavin

Riboflavin, vitamín B2, je jedním z vitamínů rozpustných ve vodě. Jelikož má významný vliv na metabolismus cukrů, tuků a aminokyselin, ovlivňuje celkovou energetickou přeměnu v organismu. Jako součást enzymů v dýchacím řetězci je nezbytný pro základní buněčný metabolismus. 

Riboflavin ovlivňuje zdravý vzhled pokožky, vlasů a nehtů, zlepšuje zrak a mírní únavu očí a také pomáhá při hojení kůže (zvláště po úrazech a chirurgických zákrocích a popáleninách) a při léčbě oparů.

Nedostatek riboflavinu nevede ke větším potížím. Projevuje se zánětem ústních koutků, poruchami ústní sliznice, zánětem rtů nebo spojivek a světloplachostí.

Vitamin B2 je rozpustný ve vodě, v těle se neukládá, a proto je nutno jej stále doplňovat. Dobrým zdrojem vitamínu B2 jsou kvasnice, játra a ledviny. Dále je obsažen například v mléce, ve vejcích, ve vepřovém a hovězím masu, v rybách, tvarohu a kakau.

Vitamin B2 je vylučován močí a proto předávkování není možné.

riboflavin-2.jpgriboflavin-3.jpgriboflavin.jpgVitamín B

  • Vitamín B1 (také thiamin nebo aneurin)
  • Vitamín B2 (riboflavin)
  • Vitamín B3 (niacin)
  • Vitamín B5 (kyselina pantothenová)
  • Vitamín B6 (pyridoxin)
  • Vitamín B9 (kyselina listová)
  • Vitamín B12 (kobalamin)
- Vitamíny rozpustné ve vodě - B, C, H
- Vitamíny rozpustné v tucích- A, D, E, K
0.0 0Hodnocení